9,3
1.037 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Proace-City-Electric-exterieur-Proace-Electric

Elektrische bedrijfswagen: de verstandige keuze

Steeds meer stadscentra worden emissievrije zones

Nederland telt ongeveer een miljoen bestelwagens, die uiteenlopende werkzaamheden uitvoeren. Voor veel ondernemers is een bedrijfswagen zelfs onmisbaar. Maar wat als je met je bedrijfswagen geen toegang meer hebt tot je werkgebied, of wordt uitgesloten van inschrijving voor aanbestedingen? Dat kan grote gevolgen hebben. Lees hier waarom een elektrische bedrijfswagen, zoals de Toyota Proace Electric, juist nu een verstandige keuze is.Toyota Proace City Electric, juist nu een verstandige keuze is.

Emissievrije zones per 2025

Het jaar 2025 is een belangrijk jaar voor bedrijven met bestelwagens. Nederlandse steden mogen vanaf dat jaar gebieden aanduiden als zogenaamde emissievrije zones. Op enkele uitzonderingen na moeten alle bedrijfswagens lokaal uitstootvrij zijn om deze zones binnen te mogen. Inmiddels hebben 29 steden al toegezegd om per 1 januari 2025 zo’n emissievrije zone in te voeren, waaronder de vijf grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Toyota-Proace-City-Electric-driekwart-rechtsachter-
Invoering bpm voor brandstofmodellen

Vanaf 1 januari 2025 moet ook voor de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens bpm worden betaald, net zoals bij personenauto’s. Voor elektrische bedrijfswagens maakt dat niet uit, die hebben geen lokale emissie en dus ook geen bpm-bedrag. Brandstofmodellen zullen door deze invoering echter veel duurder worden. Dat maakt het prijsverschil met elektrische bedrijfswagens een stuk kleiner. Ofwel, extra investeren in een elektrische bedrijfswagen wordt in verhouding een minder grote stap.

Toyota-Proace-City-Electric-interieur-dashboard
Fiscale voordelen

Een elektrische bedrijfswagen brengt ook (andere) financiële voordelen met zich mee. Zo betaal je tot eind 2024 geen wegenbelasting (MRB) en ontvang je 75% korting in 2025. Ook het onderhoud is aanzienlijk voordeliger. Dat vertaalt zich ook in een gunstig leasetarief. Wordt de elektrische bedrijfswagen ook privé gebruikt? Dan betaal je minder bijtelling dan bij een brandstofmodel, namelijk 16% over de fiscale waarde van het voertuig tot € 30.000 (voor het bedrag boven de € 30.000 geldt een bijtellingspercentage van 22%). De bijtelling op het moment dat de bedrijfswagen wordt geregistreerd, geldt bovendien voor vijf jaar. 

Subsidies bedrijfswagens

Nog een reden om nu over te stappen op een elektrische bedrijfswagen: ondernemers profiteren van 45% milieu-investeringsaftrek (MIA) over de volledige voertuigwaarde minus 11.000 euro. Ook is er de Kleinschaligheids investeringaftrek (KIA), waarmee je tot 28% van het netto investeringsbedrag kan opvoeren als aftrekpost op de winst. Daarnaast kunnen ondernemers subsidie (SEBA) krijgen mits de bedrijfswagen voldoet aan een aantal voorwaarden. De verwachting is dat medio maart de SEBA weer beschikbaar komt. Het gaat dan om een subsidie van 10% of 12% van de catalogusprijs exclusief BTW, afhankelijk van het aantal werknemers van de onderneming.

Toyota-Proace-City-Electric-exterieur-rijdend
Investering in de toekomst

Door nu de overstap te maken naar een elektrische bedrijfswagen, zoals de Toyota Proace Electric, is elektrisch vervoer eerder geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en heb je straks onbelemmerd toegang tot alle stadscentra in Nederland. Bovendien investeer je daarmee ook in de toekomst van de onderneming. Klanten, toeleveranciers en andere partijen stellen steeds hogere eisen ten aanzien van duurzaamheid. Zonder elektrische bedrijfswagens in de vloot worden bedrijven steeds vaker uitgesloten van inschrijving voor aanbestedingen en wordt het steeds moeilijker om grote contracten binnen te halen en samenwerkingen aan te gaan.

Toyota-PROACE-Electric-exterieur-Fastned
Geen compromissen

Mede dankzij de snelle ontwikkeling van de techniek en overheidsstimulering nemen vraag en aanbod toe. Er zijn steeds meer elektrische bedrijfswagens zonder compromissen ten aanzien van laadruimte en -vermogen en inzetbaarheid. Zoals de Toyota Proace Electric. Zijn actieradius tot 350 km is voldoende voor de meeste ondernemers, terwijl de batterij in 6 uur en 45 minuten weer volledig is volgeladen bij een regulier laadpunt. Snelladen langs de snelweg kan ook. Dan is de batterij in 45 minuten tot 80% opgeladen. Daarbij komt ook nog een garantie van 10 jaar op zowel de auto als de batterij!

Klaar voor iedere klus

De Toyota Proace Electric is ideaal voor uiteenlopende werkzaamheden. Zo is hij leverbaar als gesloten bestelwagen, maar ook met dubbele cabine of juist als ‘truck’ voor een op maat gemaakte opbouw. Laadvolume en -vermogen zijn bovendien onveranderd ten opzichte van de versie met brandstofmotor. Het 10-inch multimedia touchscreen zorgt voor eenvoudige bediening van navigatie en de Connected Services van MyToyota. Kortom, de Toyota Proace Electric is klaar voor iedere klus.

Toyota-proace-city-verso-ev-interieur-achterbank-1_Medium-Landscape
Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer info over de Proace City Electric